Rabarbersaft
 
Rabarbersaft

INGREDIENSER
6 kg rabarber
1/2 kg socker per liter råsaft
1/2 tsk natriumbensonat
1/2 tsk kaliumsorbat

GÖR SÅ HÄR
1) Skölj och klipp rabarberna i ca 2 cm bitar.
2) Häll 2.5 liter vatten i en stor kastrull, låt koka upp och häll där efter i rabarberna.
3) Rör om under tiden det kokar. Bör koka i ca 45 minuter.
4) Sila rabarberkoket igenom saftduk.
5) Mät upp råsaften och häll den i den stor kastrull. Ovan saftkok bör ge 5 liter råsaft.
6) Tillsätt socker, men inte allt på en gång. Rör om och koka upp. Ta ut lite saft och gör ett glas saft för att provsmaka. Häll i mer socker om det behövs.
7) Ta bort kastrullen från spisen.
8) Sila bort de skum som bildas på ytan
9) Ta ut lite saft i ett glas och tillsätt natriumbensonat och kaliumsorbat, rör ut ordentligt i glaset, häll därefter i det i kastrullen. Rör om ordentligt i kastrullen.
10) Saften får inte koka upp efter det att natriumbensonat och kaliumsorbat är tillsatt, då tappar det effekten.


Bra Tips
6 kg är lagom till en 10 liters kastrull. Allt går inte i på en gång, men rabarberna i kastrullen sjunker ihop efter ett tag och då kan man fylla på med resten.


  Kategori Saft/sylt  
  Upplagd 2007-01-01 00:00 (2018-08-17 22:45)  
  Direktlänk www.famaxe.se/recept/r4.htm  
  Skapad 2018-08-23 10:45