Linns jordgubbstårta
 
Linns jordgubbstårta

Ingående delar
Tårbotten. (dag 1)
INGREDIENSER
4-5 st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2-3 tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR
1) Sätt ugnen på 175 grader.
2) Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt).
3) Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt.
4) Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt.
5) Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 23 cm.
6) Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter.
7) Låt svalna och plasta in, förvara i rumstemperatur.

Gör tårtbotten dagen innan montering av tårtan. Då är den stabilare och lättare att dela.
Kan enkelt göras glutenfri, byt bara ut mjölet och ströbrödet till formen.

Jordgubbsmousse, två varianter. (dag 1 eller 2)
INGREDIENSER
200 gram jordgubbar (frysta går bra)
0,75 dl socker
4 blad gelatin
1,25 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche

GÖR SÅ HÄR
1) Lägg gelatinet i blöt i ca 5 minuter
2) Koka upp jordgubbar och socker och låt det puttra i ca 3 minuter
3) Ta kastrullen från plattan och mixa jordgubbarna till en slät puré
4) Smält gelatinet i den varma purén och låt sedan svalna så gott som helt i kylen
5) Vispa grädden och vänd ner den med hälften av den kylda jordgubbspurén.
6) Blanda ner den andra halvan av jordgubbspurén med crème fraichen.
7) Låt de stelna i kylen i ca 2 timmar

Vaniljkräm. (dag 1 eller 2)
INGREDIENSER
2,5 dl mjölk, röd standard mjölk
1/4 vaniljstång
3 äggulor
4 msk strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
1 msk smör

GÖR SÅ HÄR
1) Skär ut en fjärdedel av en vaniljstång. Dela den på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den urskrapade vaniljstången också.
2) Tillsätt mjölk och socker. Koka upp och rör då och då. Akta så mjölken inte kokar över. Sätt åt sidan.
3) Förbered ett vattenbad ex. en stor bred panna med höga kanter där du kokar upp vatten. Låt koka på låg värme.
4) Vispa ihop äggulor och maizena i en rostfri skål eller plastbunke.
5) Sätt bunken med äggulorna och maizenablandningen i vattenbadet och vispa i den heta mjölken lite i taget.
6) Värm krämblandningen under omrörning tills den precis tjocknar. Ta av från värmen. Vaniljkrämen ska ej koka. Det kan ta några minuter men beroende på kärl du använder men rätt var det är så tjocknar den.
7) Tillsätt smöret och sätt åt sidan att svalna. Då tjocknar den ytterligare lite.
8) När krämen har kallnat är den klar att användas. Förvaras i kylen.

Smörkräm. (dag 2)
INGREDIENSER
150 g mjukt smör
3 dl florsocker
ca 0,5 dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR
1) Koka upp 1 dl vatten.
2) Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa.
3) Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens.
4) Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan.
5) Vispas i ca 10 minuter totalt.

OBS! Smörkrämen måste göras strax innan den ska användas och får inte kylas innan den appliceras på tårtan, den blir då för hård och kan inte bredas ut. Se punkt 11 nedan.

Montera tårtan
Dag 2
1) Dela bottnarna i tre delar, och pensla de med drickfärdig jordgubbssaft.
2) Mosa jordgubbar blanda i lite socker, eller använd jordgubbssylt.
3) Bygg upp tårtan, varva nu jordgubbsmos, jordgubbsmousse och vaniljkräm mellan bottnarna.
4) Avsluta med ett bottenlager högst upp.
5) Plasta in tårtan, ställ in i kylen i några timmar.
6) Gör smörkrämen och täck tårtan med ett tunt lager.
7) Ställ in i kylen över natten.

Dag 3
8) Vispa grädde och täck hela tårtan med grädde.
9) Dekorera med bär.
10) Ät och njut!


  Kategori Bakverk  
  Upplagd 2018-08-16 20:59 (2018-08-20 15:06)  
  Direktlänk www.famaxe.se/recept/r71.htm  
  Skapad 2018-08-23 10:45