Janssons Frestelsen
 
Janssons Frestelsen

INGREDIENSER
1 stor gul lök
400g potatis av fast sort
125g Grebbestads ansjovis (1 liten burk)
2 dl vispgrädde
1,5 msk ströbröd
salt, peppar
smör

GÖR SÅ HÄR
1) Skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna. När den blivit genomskinlig och gyllene är den klar.
2) Skala potatis och skär i tunna strimlor för hand eller på mandolin.
3) Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och längdhalverad ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten.
4) Häll på grädde och ansjovisspad, det ska inte täcka potatisen utan finnas kvar cirka en centimeter kvar uppåt annars bubblar det över.
5) Fördela ut smörklickar på toppen och strö över ströbröd.
6) Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i cirka 1 timme. Täck din Jansson med ett lager aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg i ugnen.

Knepen till den bästa Janssons Frestelsen
Den bästa Janssons Frestelsen får man om man steker löken innan man har ner den i gratängen. Då fylls inte hela frestelsen med en ettrig löksmak utan får istället en fin och rund smak. Stek alltså löken först på mediumtemperatur i stekpannan tills den börjar bli genomskinlig. Blanda sedan ner den i din Jansson.

Det andra knepet i detta recept är att blanda grädden med spadet från ansjovisen. Grädden bör så klart också vara vispgrädde.


  Kategori Övrigt  
  Upplagd 2018-12-22 15:10 (2019-10-15 11:15)  
  Direktlänk www.famaxe.se/recept/r85.htm  
  Skapad 2019-10-15 11:20