Morbers Köttbullar
 
Morbers Köttbullar

INGREDIENSER
500g blandfärs (70% nötfärs, 30% fläskfärs):
0,75 dl ströbröd
2 msk finhackad gul lök
1 msk dijonsenap
1 1/2 tsk tamarisoja (kikoman)(finns hos Ica)
1 krydmått rörsocker:
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk svart och vit- pepparkorn

Smör till stekning
Rapsolja till stekning

GÖR SÅ HÄR
1) Häll vispgrädden och mjölken i en större bunke. Tillsätt ströbröd och rör om. Låt det svälla ca 10 minuter. Rör om flera gånger för att slippa klumpar.
2) Stek den finhackade löken mjuk på svag värme i en klick smör, häll i lite rapsolja och rörsocker utan att den blir brun. Bred ut löken på skärbrädan och låt den svalna där.
3) Krossa svart och vitpepparkornen i en mortel.
4) Rör ner den avsvalnade löken i ströbrödsblandningen och smula ner blandfärsen. Tillsätt soja, dijonsenap, salt och pepparkrosset. Knäck ner ägget. Blanda till en smidig smet med en rejäl slev.
5) Rulla bollar av smeten med vattensköljda händer och lägg på ett bakplåtspapper. Mät upp färsen med hjälp av ett matskedsmått så blir de lagom stora.
6) Stek köttbullarna i omgångar på medelvärme (6 om din spisplatta går till 12 etc), 4-5 minuter på varje sida. Vänd köttbullarna med en slev liknande den på bilden så går de inte sönder när du vänder dem. Skaka stekjärnet ofta.


  Kategori Middag/köttfärs  
  Upplagd 2018-12-22 15:25 (2019-10-15 12:21)  
  Direktlänk www.famaxe.se/recept/r87.htm  
  Skapad 2019-10-15 12:27