Kanelbullar v2.0  

  Kanelbullar v2.0 INGREDIENSER
Vetedeg
25 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
1 tsk malen kanel
125 g smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl
0,5 tsk salt

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk farinsocker
5 tsk malen kanel

Garnering
1 ägg
1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering

Sockerlag
2 dl vatten
1 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR
1) Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
2) Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
3) Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
4) Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
5) Kavla ut degen till en stor rektangel, bre ut fyllningen över hela rektangeln
6) Vik in en tredjedel längs med långsida, vik sen över den sista tredjedelen. Kavla lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
7) Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln, snurrar varje bulle till ett nystan.
8) Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timma. Du vet att de är färdigjästa om degen "studsar tillbaka" när du trycker lite lätt med fingret.
9) Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
10 Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg.
11) Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.


Bra tips
1) Använd rumstempererade ingredienser, ställ fram mjölk, smör och jäst dagen innan.
2) Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningen.
3) Väg hellre än mät ingredienserna.
4) Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
5) Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
6) Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Forma bullarna direkt efter knådning och därefter låta dem jäsa i några timmar innan gräddning.

I recept ovan har jag halverat degen men behållit samma mängd fyllning, här är en länk till originalreceptet.

Se Camilla Hamid bakar Kanelbullar

Se Martin Johansson snurrar kanelbullar

  Kategori Bakverk  
  Upplagd 2020-06-07 14:01 (2020-06-14 09:40)  
  Direktlänk www.famaxe.se/recept/r98.htm  
  Skapad 2020-06-14 10:05